Probiotyki są często nazywane "dobrymi" lub "pomocnymi" bakteriami zwłaszcza dla układu trawiennego czy odpornościowego. Można odnaleźć je w produktach spożywczych, takich jak np.: jogurty, kefiry, suplementy diety, a także w kosmetykach do skóry, czy preparatach donosowych. Wiele rodzajów bakterii jest klasyfikowanych jako probiotyki. Wszystkie mają różne zalety, ale większość z nich należy do grup: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces boulardii. Mogą pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnych problemów zdrowotnych, w tym:
• Zaburzeń trawienia, takim jak biegunce spowodowanej infekcjami lub antybiotykami
• Alergii, takich jak atopowe zapalenie skóry (wypryski) czy alergicznego nieżytu nosa (katar sienny)
• Próchnicy zębów, chorób przyzębia i innych problemów ze zdrowiem jamy ustnej
• Kolce u niemowląt
Jak z nich korzystać bezpiecznie?
Probiotyki wspomagają odbudowanie prawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym po antybiotykoterapii lub przebytej chorobie. Ponadto, stymulują odpowiedź immunologiczną organizmu. To, czy probiotyki będą skuteczne, zależy od stanu zdrowia organizmu. Ogólnie uważa się, że probiotyczna żywność i suplementy są bezpieczne, chociaż osoby z problemami układu immunologicznego lub innymi poważnymi chorobami nie powinny ich przyjmować. Poza tym, w przypadku rozpoczęcia ich stosowania mogą wystąpić działania niepożądane pod postacią rozstroju żołądka, w tym: biegunki, gazów czy wzdęć trwające przez pierwsze kilka dni po rozpoczęciu ich stosowania. Mogą one również powodować reakcje alergiczne. Każdy, kto ma poważne problemy zdrowotne lub chce rozpocząć terapię probiotykami powinien skonsultować się z lekarzem, w celu dobrania odpowiedniej metody leczniczej. Jest to szczególnie ważne również dla kobiet w ciąży, karmiących piersią lub osób, które rozważają rozpoczęcie u dzieci suplementacji probiotykiem.
Źródła:
https://academic.oup.com/cid/article/46/Supplement_2/S58/277369
https://nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm#ref