Wszystko

Dermatologia

Gastroenterologia

Ginekologia

Laryngologia

Okulistyka

Pediatria

Urologia

Laktoferyna może ograniczać infekcje wirusowe


Laktoferyna jest białkiem, którego walory biologiczne odkrywano w ostatniej dekadzie w zaskakującym tempie. Dotychczas pojawiło się szereg doniesień ukazujących jej przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe działanie. Większość badań prowadzono in vitro. Naukowcy zastanawiają się czy mając tak obiecujące wyniki w warunkach laboratoryjnych, można oczekiwać równie spektakularnego działania in vivo.

 

W najnowszym wydaniu czasopisma Journal of Infection and Chemotherapy przedstawiono dane potwierdzające działanie laktoferyny wobec poszczególnych wirusów w tym norowirusa, który może powodować nasilone dolegliwości nieżytowe przewodu pokarmowego, co w konsekwencji może skutkować ciężkim odwodnieniem i koniecznością hospitalizacji. Istnieją dane przemawiające za korzystnym wpływem suplementacji laktoferyny u dzieci. Białko to ogranicza wiązanie się wirusa ze ścianą jelita oraz zmniejsza namazanie patogenu namnażanie już po jego wniknięciu do organizmu pacjenta. Laktoferyna mobilizuje komórki układu odpornościowego do skutecznej walki przeciwko norowirusowi.

 

Istnieją przesłanki, by śmielej zalecać przyjmowanie preparatów z laktoferyną. Dodatkowych argumentem staje się bezpieczeństwo jej stosowania.

 
 
opracowała: lek. med. Dorota Michałek
źródło: J Infect Chemother. 2014 Aug 30

data publikacji: 30 września 2014